skip to Main Content

25N: Les opinions postelectorals

Una setmana després de les eleccions, GESOP ha tornat a contactar amb els seus panelistes perquè fessin una valoració dels resultats electorals del 25N. També, perquè ens expliquessin quelcom sobre el procés de decisió del seu vot. A continuació, us presentem els resultats més destacats, que també podeu trobar a EL PERIÓDICO. […]

La satisfacció amb els resultats electorals divideix les opinions en dues parts gairebé iguals. El 47,7% es mostra molt o bastant satisfet amb els resultats, mentre que el 52,4% n’està poc o gens satisfet. Lògicament les opinions varien segons el vot. Els més satisfets són els votants d’ERC, la CUP i ICV-EUiA, mentre que a la resta d’electorats predominen els insatisfets.

Aquesta divisió d’opinions que produeixen els resultats està en consonància amb els sentiments que generen: preocupació i incertesa són els més mencionats, globalment i a tots els electorats. Els sentiments amb connotació positiva, com confiança, satisfacció o entusiasme, només els citen per sobre de la mitjana els votants d’ERC i la CUP. Força més negatius són els votants del PP i CiU, molts dels quals senten tristesa i/o emprenyament davant dels resultats del 25N.

També es posa de manifest la preocupació i la incertesa que generen els resultats quan es demana si el 25N facilitarà o dificultarà el procés per exercir el dret a decidir i que s’arribi a acords per buscar solucions contra la crisi. La majoria creu que el resultat de les eleccions dificultarà ambdues qüestions, especialment la segona.

ERC és el que es veu com el gran (i gairebé únic) triomfador de les eleccions, mentre que CiU es percep com el principal derrotat, per bé que també es cita el PSC. Aquestes opinions es reprodueixen en la valoració que es fa dels candidats una setmana després de les eleccions.

Si es comparen les valoracions dels diferents candidats amb la primera enquesta realitzada a mitjans d’octubre, s’observa que Oriol Junqueras és el que millora més, mentre que Artur Mas és el que més retrocedeix. En la línia dels resultats s’observa també que Albert Rivera millora notablement, mentre que Pere Navarro i Alfons López Tena retrocedeixen. Joan Herrera i Alícia Sánchez Camacho mantenen la mateixa puntuació.

Pel que fa a la campanya electoral, assenyalar que més d’una tercera part dels entrevistats diu que li ha estat d’utilitat per decidir el seu vot, especialment als votants d’ERC i la CUP. És interessant constatar que al voltant d’un 20% diu que va prendre la decisió sobre què votar el dia abans o el mateix dia de les eleccions. Una part significativa dels votants del PSC i de la CUP van decidir el seu vot la mateixa jornada electoral.

Finalment assenyalar que, un cop coneguts els resultats, la majoria diu que tornaria a votar el mateix. Ara bé, hi ha un 7,2% que canviaria la seva opció de vot, especialment els que van votar CiU i els que van votar ERC. Tot i que el nombre de casos és molt petit i per tant poc significatiu estadísticament, des del punt de vista qualitatiu és interessant observar que els votants de CiU que canviarien el vot ho farien majoritàriament per votar ERC; en el cas dels votants d’ERC canviarien majoritàriament cap a CiU.
 
Si voleu analitzar els resultats amb més detall, podeu consultar el document complet d’aquesta setmana. També teniu disponibles els informes de les anteriors onades (1, 2, 3, 4, 5 i 6).

L’estudi consisteix en una enquesta per internet a ciutadans residents a Catalunya amb dret de vot. El treball de camp s’ha portat a terme setmanalment en vuit onades; l’última onada s’ha fet entre el 29 de novembre i el 3 de desembre, a una mostra de 943 persones, mentre que la primera es va fer entre el 12 i el 15 d’octubre. Han participat com a mínim en una ocasió un total de 1.168 persones, mentre que 763 han participat cinc o més vegades. Els resultats obtinguts s’han ponderat per les principals variables sociodemogràfiques per obtenir una mostra representativa de l’electorat català.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top