skip to Main Content

Els somnis dels catalans

Aprofitant la darrera onada de L’Òmnibus, la d’hivern, des de GESOP hem volgut preguntar als catalans quins són els seus somnis, què els faria il•lusió encara que pensin (o sàpiguen del cert) que són somnis difícil de veure’s realitzats. Concretament els hem demanat: què no ha fet mai i li agradaria fer algun dia?

 

 

Tres quartes parts d’una mostra de 1.600 persones entrevistades entre els dies 21 i 25 de gener han donat una resposta a aquesta qüestió (76,6%), i malgrat hi ha respostes que es repeteixen, la varietat de respostes rebuda ha estat molt elevada. Des de GESOP hem fet un esforç de síntesi per agrupar les respostes rebudes en grans categories per tal de poder-les presentar gràficament. El resultat és un document gràfic que reflecteix els conceptes que més es repeteixen a partir de l’ús de núvols d’etiquetes.

 

El somni més desitjat entre els catalans és fer un bon viatge (34,5%), un viatge llarg, llunyà, o dit d’una altra manera, poder dedicar més temps a viatjar. Una bona part concreta que li agradaria fer la volta al món. També hi ha qui diu que li agradaria anar a la lluna o fer un viatge per l’espai. Fer un creuer, anar a platges paradisíaques o simplement anar a l’estranger són altres dels somnis mencionats.

Un dels destins més mencionats és Amèrica, sobretot Estats Units, i en especial Nova York és el més citat de Nord-Amèrica, però també Canadà, Mèxic o Disney World. Anar a Sud-Amèrica també apareix entre els somnis dels catalans, i el destí més citat és Argentina.

Altres destins mencionats són a Europa, els països nòrdics, Itàlia, Turquia, Rússia, o capitals europees com Londres o París. Més minoritaris són els que mencionen destins a Àsia, que citen la regió de Xina, Tibet i el Nepal, Japó o Índia. N’hi ha que voldrien viatjar a Austràlia, i entre els viatges a Àfrica, el més desitjat és visitar Egipte o fer un safari.

Un segon bloc de respostes (14,5%) diu que el seu somni és realitzar alguna activitat d’aventura. En aquest sentit, la majoria voldria llençar-se amb paracaigudes o fer un viatge amb globus, per davant d’altres activitats d’aventura menys mencionades com bussejar, fer puenting, viatjar amb helicopter, escalada, parapent

 

Són menys ciitats somnis que tenen a veure amb la pràctica d’esports (4,0%). El més citat és l’esquí, per davant dels que mencionen aprendre a nedar, a anar amb bicicleta o a patinar; també hi ha qui voldria ser jugador professional de futbol o anar a veure esdeveniments del món del futbol o del bàsquet, amb especial menció al Barça.

 

Obrir un negoci propi o tenir una feina són els principals desitjos dels catalans que mencionen somnis que tenen a veure amb la situació laboral (3,7%). En aquest sentit també hi ha qui menciona que desitjaria no haver de treballar per viure, poder agafar-se un any sabàtic o poder-se dedicar a la seva vocació.

 

Amb freqüències inferiors al 3% altres somnis mencionats tenen relació amb una major formació: anar a la universitat o acabar una llicenciatura és el més mencionat en aquest sentit, però també es voldria estudiar més, aprendre idiomes, en especial el català o l’anglès, o aprendre informàtica. També hi ha qui menciona activitats artístiques, com ara tocar un instrument, escriure un llibre, o participar en algun espectacle, sobretot concerts. I qui té aspiracions polítiques, i desitjaria poder accedir a algun càrrec polític per incidir en decisions de caire polític, altres voldrien celebrar la independència de Catalunya o proposen dur a terme accions de protesta.

 

Alguns desitgen poder tenir accés a un habitatge, optar a un habitatge millor, o bé acabar de pagar la hipoteca, encara que també hi ha qui somia amb comprar-se una moto, un helicòpter, un cavall, un Ferrari o una casa a la lluna. Hi ha qui simplement desitjaria poder-se pagar el gimnàs. Un percentatge similar (2,0%) desitjaria poder pilotar un fórmula 1 o un avió, entre altres vehicles o bé treure’s el carnet de conduir. Amb menor freqüència, gairebé el 2% voldria canviar el seu lloc de residència: en aquest sentit, marxar a viure l’estranger és el més habitual, però també anar-hi a fer estades, o deixar l’entorn urbà per anar a viure a “una masia o un poblet de muntanya amb un hort”.

 

També hi ha qui somia amb canviar el món, alguns voldrien col•laborar amb ONG, o anar de cooperant a països del Tercer Món, altres voldrien adoptar un nen/a, i alguns voldrien dedicar més temps ajuda social (menjadors socials, habitatge social, …). Ser “súper ric”, guanyar la loteria o viure de renda és el somni de l’1,4% de catalans. Finalment, el 0,8% desitja reagrupar la família, ampliar-la, o tenir més temps per dedicar-li.

 

 

 

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top