skip to Main Content
Кракен ссылка кракен ссылка Блэкспрут ссылка блэкспрут ссылка

Atur registrat 15,8%, beneficiaris de prestacions 9,6%

El passat 4 de març es van publicar les dades relatives a l’atur registrat. Per primera vegada el número d’aturats registrats ha superat els cinc milions de persones, concretament 5.040.222.

A l’informe que va presentar el Ministeri de Treball i Seguretat Social a més de l’atur registrat es facilita molta més informació. Així, també recull els contractes enregistrats al febrer de 2013 i la situació de les prestacions per desocupació al gener de 2013. Pel que fa als contractes, al febrer se n’han fet 949.848, el 90,4% dels mateixos de tipus temporal. Per altra banda, 3.062.396 de persones són beneficiàries d’algun tipus de prestació de desocupació. Aquestes dades es segmenten per diverses variables, com el sexe, l’edat, la nacionalitat o el territori. […]

Precisament aquesta darrera ha centrat la nostra atenció. Ens hem preguntat com es distribuïen aquestes variables per comunitat autònoma i si hi havia diferències significatives geogràficament. Amb aquesta intenció presentem els següents mapes:

A Espanya, el 15,8% de les persones d’entre 16 i 65 anys està registrat com a demandant aturat a les oficines de l’antic INEM. Per comunitats autònomes es pot traçar una línia imaginària al centre del país on el nord, amb excepció de Galícia, quedaria per sota de la mitjana espanyola i la meitat sud del país, per sobre. Concretament, un de cada cinc residents a Ceuta, Melilla, Extremadura, Andalusia, Castella – La Manxa i Canàries està aturat.

Si el nombre d’aturats no deixa d’augmentar, tampoc no deixen de créixer el número de noves sol·licituds i beneficiaris de prestacions de desocupació. El ritme de creixement però és diferent: mentre les sol·licituds creixen en la mateixa mesura que l’atur, les prestacions concedides ho fan a un ritme més baix. De fet, la cobertura del sistema de protecció per atur al mes de gener de 2013 ha estat del 64,5%, segons l’indicador del Servei Públic d’Ocupació Estatal, el que suposa un decrement del 6,7% respecte al mateix mes de l’any passat. En mirar el mapa, podem veure que lògicament les comunitats autònomes amb més atur també tenen un número major de persones que reben algun tipus de prestació. Són estranyes les dades de les Illes Balears, on malgrat tenir un percentatge d’atur registrat més baix que la resta, es troba per sobre de la mitjana espanyola (9,6%) en el cas de les prestacions.

En relació a la contractació, el 90,4% dels contractes realitzats a Espanya al mes de febrer de 2013 són temporals, per un 9,6% d’indefinits. Del total de contractes indefinits, gairebé el 45% s’ha fet entre Madrid (23,0%) i Catalunya (20,3%). Per territori a Andalusia, Extremadura i la ciutat autònoma de Ceuta és on la proporció de contractes temporals és més alta.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top