skip to Main Content
Кракен ссылка кракен ссылка Блэкспрут ссылка блэкспрут ссылка

Espanya, país d’emigrants?

Fa uns dies l’INE va publicar noves dades sobre les estimacions de fluxos migratoris. Fer el seguiment dels seus efectes demogràfics resulta summament important tenint en compte el context econòmic actual que afavoreix que Espanya (i també Catalunya) deixi de ser un país que rep immigració per tornar a ser de nou un país d’emigrants. L’any 2011, després de molts anys, va acabar amb saldo negatiu: és a dir, d’Espanya va marxar més gent de la que va arribar. Tal i com s’ha comportat el primer semestre del 2012 està clar que el saldo negatiu serà notablement més alt que l’any passat. Així, d’un  saldo negatiu de 50 mil persones al 2011 s’ha passat a un saldo negatiu de més de 70 mil només en el primer semestre de l’any. L’increment del saldo negatiu ve determinat tant per l’arribada d’un nombre menor d’immigrants com per l’increment del nombre de persones que marxen fora, que no ha parat de créixer en relació a fa un any. Si l’increment d’immigrants que és habitual al mes de setembre no ho resol, per primera vegada en els últims anys el nombre d’emigrants haurà estat superior al d’immigrants en tots i cadascun dels mesos de l’any. […]

  

La majoria de gent que marxa són persones que no tenen la nacionalitat espanyola. Són doncs persones que possiblement havien immigrat al nostre país en temps de bonança i que ara retornen a l’origen o busquen altres països on establir-se.  La qüestió nova i que va guanyant terreny mes a mes és l’increment del nombre de persones de nacionalitat espanyola que marxen cap a un altre país. Al 2009, del total de persones que emigraven un 8% tenia nacionalitat espanyola; en el primer semestre de 2012 els espanyols representen el 15% del total dels emigrants. Mentre que l’increment total dels emigrants en el primer semestre és del 6% respecte de fa un any, el dels emigrants espanyols és del 44%.

Així, en els primers 6 mesos del 2012 han marxat una mitjana de 6.771 espanyols fora del país. Aquesta mitjana durant el primer semestre dels últims anys era notablement menor.

A Catalunya, com ja advertíem fa tres mesos la informació de la que es disposa és menys detallada. De tota manera la progressió respecte anys anteriors és molt superior a la de la resta d’Espanya. A l’espera de les dades del mes de setembre, les estimacions a finals d’any s’han moderat lleugerament, però en qualsevol cas de Catalunya marxaran més del doble de persones amb nacionalitat espanyola de les que ho van fer l’any passat. En el conjunt d’Espanya l’augment s’aproparà al 40%. Caldrà veure si les dades dels propers mesos consoliden aquesta tendència amb més o menys força.

 

 

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top