skip to Main Content

L’emigració s’accelera

La setmana passada l’INE va actualitzar les seves estimacions de fluxos migratoris, que vénen a confirmar les tendències apuntades els mesos d’abril i juliol d’enguany: l’emigració de residents a l’Estat cap a l’estranger estan augmentant de forma significativa i, especialment, les dels ciutadans de nacionalitat espanyola.

Efectivament, el passat mes de setembre van marxar d’Espanya gairebé 50.000 persones, la xifra més alta en un sol mes dels últims quatre anys. A més, aquesta pèrdua de població no s’ha vist compensada amb nous immigrants, ja que n’han arribat uns 33.000, la xifra més baixa dels últims quatre anys en un mes de setembre, que tradicionalment és el mes de l’any amb més immigració. Així, el setembre de 2012 és l’onzè mes consecutiu en què el saldo entre immigració i emigració és negatiu i, a més, és el primer mes de setembre dels últims quatre anys en què això passa. […]

 

De fet, en els nou primers mesos de l’any, el saldo migratori és negatiu en gairebé 140.000 persones, gairebé el triple del registrat en tot el 2011, el primer any en què va sortir d’Espanya més gent de la que va entrar en aquest segle.

 

Però no només està creixent l’emigració, sinó que està creixent especialment l’emigració de ciutadans de nacionalitat espanyola. En el que portem de 2012, el 86,9% dels emigrants són ciutadans de nacionalitat estrangera, persones que possiblement havien immigrat al nostre país en temps de bonança i que ara retornen a l’origen o busquen altres països on establir-se. Però un 13,1% de l’emigració correspon a ciutadans de nacionalitat espanyola, percentatge que fa tres anys només suposava el 8,7%.

 

El fet és que en els nou primers mesos de l’any han sortit d’Espanya gairebé 55.000 persones de nacionalitat espanyola, més de 6.000 persones al mes, el doble que fa només dos anys. El nombre de ciutadans autòctons que marxen a l’estranger va superar els 5.000 per primera vegada el mes de juny de 2011 i des de llavors no ha baixat d’aquesta xifra, assolint el seu màxim nivell el passat mes de setembre, quan van emigrar gairebé 7.000 ciutadans espanyols.

 

 

Així, si comparem els nou primers mesos de 2012 amb el mateix període de l’any passat, l’emigració dels espanyols ha crescut un 21,6%, mentre que l’emigració dels estrangers ho ha fet en un 8,2%. En definitiva, l’emigració de nacionalitat espanyola creix de forma constant des de principis de 2011 i a un ritme superior al dels ciutadans d’origen immigrant. 

 

En el cas de Catalunya, la informació que ofereix l’INE és menys detallada, però les dades existents també constaten el creixement de l’emigració de nacionalitat espanyola, a un ritme fins i tot més alt que en el conjunt de l’Estat. Així, en els nou primers mesos de l’any, han marxat de Catalunya cap a l’estranger un total de 11.431 espanyols, pràcticament el doble que en tot l’any passat. A finals d’any, la taxa de creixement de l’emigració espanyola a Catalunya fregarà el 150%, quan en el conjunt d’Espanya se situarà al voltant del 20%.

 

 

 

 

 

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top