skip to Main Content

Eleccions Andaluses 2018: Indicadors preelectorals.

     A l’espera de les notícies postelectorals del CIS, hem volgut realitzar una anàlisi i la consegüent infografia vinculant els resultats de l’enquesta preelectoral amb els indicadors que clàssicament utilitzem a GESOP per als nostres estudis: situació contextual, valoració de govern, reconeixement dels líders polítics i simpatia de partit i intenció de vot. Amb tot, observem un escenari que sembla ser el vaticini dels resultats que es van obtenir a les eleccions del passat 2 de desembre.

      L’enquesta marcava ja una situació de desafecció i irritació entre la societat andalusa, destacant que més de la meitat dels andalusos es mostraven insatisfets amb la situació política i econòmica de la comunitat. De la mateixa manera, també més de la meitat consideraven que no hi havia hagut millora ni amb una cosa ni amb l’altra, tot i que es mostraven quelcom més positius pel que fa a l’evolució de la situació econòmica.

      Pel que fa a les valoracions sobre la gestió de la Junta i la presidenta Susana Díaz amb prou feines es recollien un 15% d’opinions positives, mentre que al voltant d’un 40% es mostraven crítics. Tanmateix, sols la presidenta gaudia d’una notorietat elevada (el 98,7% dels enquestats afirmaven tenir coneixement de la líder política), mentre que la resta dels candidats eren desconeguts per un 30% o més dels electors. A més, totes les valoracions que van rebre eren, de mitja, inferiors a l’aprovat, sent Susana Díez qui va obtenir la puntuació mitjana més alta (4,1).

      Finalment, el grau de retenció de vot de cada partit, extret a partir de les dades d’intenció de vot i simpatia que presentava el CIS, assenyalaven una tendència a la baixa del PSOE (el seu electorat era també molt crític pel que fa a la valoració de la presidenta i la seva gestió), el PP i Adelante Andalucía. Mentre que ja indicava un ascens de C’s i altres partits, entre els quals es trobava VOX qui rebia més de la meitat de les mencions d’intencionalitat de vot.

 

 

Fuent de dades: Estudio núm. 3230/0 Preelectoral elecciones autonómicas 2018. Comunidad Autónoma de Andalucía. CIS.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top