skip to Main Content

Eleccions obertes

La capital catalana no s’escapa de les transformacions polítiques que està vivint el conjunt del país, com reflecteix el Baròmetre de Barcelona que publica avui EL PERIÓDICO. De moment, l’alcalde Trias aconsegueix mantenir CiU com a primera força, però no és capaç de frenar el desgast que arrossega la federació nacionalista a nivell electoral, tot i millorar els in-dicadors relatius a la gestió municipal, fet que indica que avui les tendències electorals a la ciutat s’escapen dels límits de la política municipal. […]

 

 

En aquest sentit, l’escenari polític propi de Barcelona s’ha difuminat i el mapa electoral que es dibuixa a la ciutat cada vegada es mou més al ritme del context polític general. L’enquesta de fa un any, passades les eleccions al Parlament del 2012, ja posava de manifest la fragmentació de l’espai polític local, derivat del creixement dels partits fins ara minoritaris i el retrocés dels grans. Dotze mesos després, aquesta tendència no ha fet més que accentuar-se.

 

Així doncs, la política barcelonina sembla cada vegada més sotmesa als moviments generals de la política catalana i espanyola, que viu en permanent transformació i camina cap a una reconfiguració profunda del sistema de partits, com es va poder comprovar en les eleccions europees passades. Precisament, els comicis del 25 de maig van suposar la primera victòria electoral d’Esquerra tant a Catalunya com a Barcelona des de la recuperació de la democràcia, i el baròmetre publicat avui confirma els republicans com la principal alternativa a l’actual govern municipal.

 

Però les eleccions europees també van posar en relleu l’aparició de noves forces, que aspiren a ocupar l’espai polític que perden els partits tradicionals. En el cas de la capital catalana, el moviment que sembla cridat a tenir aquest paper és Guanyem Barcelona. És aviat per mesurar les possibilitats reals d’aquesta plataforma de cara a les eleccions, ja que una part dels barcelonins encara no n’ha sentit a parlar i que es desconeix com s’acabarà de configurar, però les primeres dades permeten aventurar que pot arribar a tenir un paper protagonista si aconsegueix sumar tots els actors que ara està intentant fer confluir.

 

En definitiva, ara com ara les eleccions municipals a Barcelona es presenten més obertes que mai. Els moviments al voltant de Guanyem Barcelona fan que encara desconeguem quina serà l’oferta electoral que es presentarà als barcelonins l’any 2015. A més a més, la fragmentació del vot no exigirà un gran resultat per convertir-se en primera força, i d’aquesta manera s’obrirà el ventall de possibilitats. En aquests moments, CiU es manté al capdavant, però no aconsegueix frenar el seu desgast i cada vegada veu més a prop l’amenaça que suposa ERC. A la vegada, aquesta carrera podria tenir un tercer competidor, Guanyem Barcelona, si aconsegueix aglutinar les forces de l’esquerra alternativa i presentar-se de forma creïble com una opció de govern per a la ciutat. Així, els mesos que falten fins al maig del 2015 seran, més que mai, decisius.

 

Article publicat a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA el 25 de juliol de 2014.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Back To Top