skip to Main Content

Catalunya i la independència: què vol dir fer una estimació de vot?

L’enquesta que El Periódico va publicar ahir sobre la independència va crear un gran debat a la xarxa per la projecció de vot realitzada a partir de la declaració d’intencions de les persones entrevistades. Possiblement és de les primeres vegades que es fa una estimació de vot sobre un hipotètic referèndum sobre la independència. Donat l’allau d’interpretacions i comentaris que s’han fet sobre aquest tema, ens sembla oportú fer algun aclariment sobre les estimacions. […]

És habitual a la nostra feina haver de projectar les dades que obtenim dels entrevistats a situacions concretes. Les estimacions electorals en són un clar exemple: una cosa és la intenció directa de vot i l’altra és els resultats que es projecten. A Catalunya en tenim un munt d’exemples: un partit per davant en intenció directa i un altre quan es fa l’estimació, un partit que surt el cinquè en intenció directa però és el tercer al Parlament, el vot sobrevalorat del partit que es considera guanyador, etc. En molts pocs casos hi ha hagut coincidència entre les dades d’intenció directa i els resultats reals finals.

La projecció es construeix a partir de les diferents variables rellevants sobre la qüestió que estem treballant i així ho hem fet també en aquest cas. El sentiment de pertinença, les expectatives sobre la independència i les simpaties partidàries són les variables que han participat en l’estimació del resultat. De totes maneres, com ja apuntàvem ahir, el que ens falta per fer-ne estimacions realment acurades és que la hipòtesi (el referèndum) sigui realitat.

Volem destacar que la iniciativa de preguntar sobre la independència va ser dels nostres seguidors. De fet, realitzar l’estimació va ser el suggeriment d’alguns d’ells. En qualsevol cas, posem a la vostra disposició el document complet de l’enquesta, que ens sembla que ajudarà a fer una lectura més ponderada de les dades:

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Back To Top