skip to Main Content

Més per indignació que per convicció

Catalunya votaria a favor de la independència si avui hi hagués un referèndum? L’estimació de vot efectuada per GESOP a partir de les dades de l’enquesta publicada per EL PERIÓDICO dibuixa uns resultats molt ajustats a favor de la independència en cas de referèndum. Ara bé, ens cal ser curosos a l’hora d’interpretar les dades. […]

 

 

Per una bona anàlisi, és rellevant tenir molt present el context en el que es pregunta per aquest tema. Ara mateix no estem interrogant sobre una convocatòria real, amb una data concreta, sinó que estem fent una simulació del que passaria si el referèndum es fes avui, sabent que, si s’acaba plantejant, el context real serà totalment diferent a l’actual. Ara mateix, els que es mostren partidaris de la independència estan molt més mobilitzats o cohesionats al voltant d’aquesta idea que aquells que no en són partidaris o dels que en són obertament contraris.

 

Quan es pregunta als catalans pel model d’estat preferit, la independència apareix en primer lloc, però representa poc més d’una tercera part del conjunt de persones amb dret a vot. Per tant hi ha gairebé dues terceres parts que no refusen la relació amb Espanya. De fet, això no és tant estrany si tenim present que les persones que es defineixen com a únicament catalanes sumen entorn del 25%. És a dir, al voltant de tres quartes parts dels ciutadans amb dret a vot a Catalunya senten, en major o menor mesura, algun vincle amb Espanya.

 

A pesar d’aquesta vinculació “sentimental”, quan es pregunta per la disjuntiva entre independència o no, fent referència  a un hipotètic referèndum, els favorables doblen els contraris, per bé que aquesta proporció es redueix quan s’especifica quin comportament tindria si el referèndum fos demà mateix. És a dir, en un escenari més concret (“demà mateix”) s’incrementen els que diuen que votarien no.

 

El que es posa de manifest una vegada més en aquesta enquesta és que els partidaris de la independència a Catalunya han anat creixent en els últims anys. Tant o més important que això és el fet que el rebuig que genera aquesta idea és cada vegada menor; per una part de la població, la independència pot no ser la seva opció preferida, però no se’n declara contrari. Però també és cert que només un 31,3% creu que Catalunya arribarà a ser independent. No es pot oblidar que, segons les enquestes del CEO, una bona part dels partidaris de la independència addueixen motivacions de tipus econòmic, potser unes raons poc sòlides, per excessivament conjunturals, tenint en compte el marc econòmic actual. És a dir, més per “indignació” que per “convicció”.

 

 

Publicat a El Periódico de Catalunya, l’11 de setembre de 2012

 

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top