skip to Main Content

El PP i el PSOE reben més vots que confiança

El darrer 25 de juny El Periódico de Catalunya va publicar l’onada d’estiu del Baròmetre Polític d’Espanya, elaborat per GESOP, segons el qual el PP perdria avui la majoria absoluta si se celebressin eleccions generals, mentre que el PSOE s’estancaria i el conjunt de les forces minoritàries creixeria de forma significativa. Es mantindria així la tendència a la baixa del bipartidisme al conjunt de l’Estat, que ja va caracteritzar les eleccions generals del 20 de novembre de 2011. […]

Aquesta tendència es reflecteix també en altres indicadors del Baròmetre, com, per exemple, el nivell de confiança que generen els dos grans partits estatals. Si s’analitza la sèrie d’enquestes publicades per El Periódico des de l’any 2000, s’observa com cau progressivament la confiança que els ciutadans mostren tant cap al PP com cap al PSOE, especialment a partir de la meitat de la passada dècada. La intenció de vot cap als dos grans partits estatals pateix la mateixa tendència, si bé aquí el retrocés comença més tard, durant la segona legislatura de Zapatero, i s’accelera aquest 2012.

 

És significatiu comprovar que fins a mitjans de la passada dècada, hi havia més ciutadans que mostraven molta o bastanta confiança tant en el PP com en el PSOE que no pas intenció de votar-los. En canvi, a partir de l’any 2005, la situació es capgira i ambdós partits obtenen millors dades d’intenció de vot que no pas de confiança.

 

Així, doncs, ja fa anys que els dos grans partits estatals gaudeixen d’una bossa de vots que prové de gent que no els hi mostra gaire confiança. Si no són capaços de recuperar el crèdit davant aquest sector dels seus votants, corren el risc que acabin engrossint les files de les  formacions minoritàries o l’abstenció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top