skip to Main Content

Estat de xoc

La deriva de la situació econòmica i l’anunci del rescat situen l’opinió pública en un estat de xoc i confusió que, lògicament, es trasllada a la valoració de la situació política general i de cada força política en particular. Aquesta percepció és la que s’extreu de l’enquesta que avui publica EL PERIÓDICO DE CATALUNYA sobre les opinions que els espanyols tenen pocs dies després que es fes públic el rescat d’Europa a la banca. Lògicament les preguntes s’han dedicat bàsicament a recollir les opinions sobre aquesta intervenció, l’acció del Govern i l’atribució de les corresponents responsabilitats. En la valoració del rescat i del Govern, les opinions són força controvertides, però hi ha gairebé unanimitat quan es pregunta per la responsabilitat que el sistema financer té en tot aquest batibull.

Anem per parts. Les opinions sobre el rescat estan pràcticament dividides a mitges. Uns el veuen positiu, altres negatiu. Uns agraeixen que la Unió Europea actuï, altres ho critiquen. De fet, sembla apreciar-se una sensació ambivalent en relació amb Europa: pocs voldrien abandonar-la, però recelen del tracte rebut. En qualsevol cas, els votants del PP són els que més aplaudeixen el rescat i més confien que això servirà per millorar la situació. De cara al futur, la majoria segueix preocupada, perquè creu que les coses aniran a pitjor. Davant d’aquesta situació, la valoració del Govern és gairebé impossible que sigui positiva. Però més preocupants són les sensacions que transmet: no se li veu una estratègia clara i, pitjor encara, es pensa que el Govern no diu la veritat sobre el que està passant. L’ambivalència i els canvis de posició de l’Executiu afavoreixen aquestes percepcions. Però l’actual Govern, segons el parer de la majoria, no carrega només la responsabilitat, considerant que més del 40% l’atribueix a l’Executiu anterior. 

Quan es pregunta sobre el paper de bancs i caixes, pràcticament tothom coincideix. Se’ls responsabilitza majoritàriament de la crisi econòmica i les seves derivades i les opinions proclius a demanar responsabilitats sobrepassen el 90%. Els ciutadans tenen por del futur, no veuen els seus estalvis segurs, perceben més retallades i, en definitiva, creuen que seran ells els que d’una manera o altra acabaran pagant tot el que es percep que van muntar entre uns quants. 

Les expectatives electorals en aquest context indiquen exclusivament com està afectant tot això la imatge de cada partit: el Partit Popular de Mariano Rajoy retrocedeix d’una forma important i el PSOE d’ Alfredo Pérez Rubalcaba no se’n beneficia gens; són les altres opcions, incloent-hi l’abstenció, les dipositàries d’aquesta imprecisa i incerta confusió.

Publicat a El Periódico de Catalunya, el 25 de juny de 2012

 

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top