skip to Main Content

Emigració a l’estranger

Ahir l’INE va fer públiques les dades relatives a les estimacions de fluxos migratoris. Aquest és un dels indicadors demogràfics que, amb la crisi, està canviant de forma substancial. El saldo positiu fins el 2010 s’ha convertit en negatiu a partir del 2011. És a dir, hi ha més gent que marxa que gent que arriba. És un tema del qual se’n parla molt darrerament: cada cop són més els que se’n tornen al seu país d’origen, però també que cada vegada hi ha més gent d’aquí que se’n va cap a l’estranger. He estat mirant les dades que reflecteixen aquest fenomen i és evident que, si les estimacions publicades són correctes, des de mitjans de l’any passat el nombre de persones que marxa no ha parat de créixer, accentuant-se d’una forma molt important d’ençà que ha començat el 2012. […]

 

  • En els últims anys, el nombre de nacionals que marxen anualment a l’estranger s’ha mantingut per sobre dels 30.000 i el 2009 i el 2010 aquesta xifra ha crescut lleugerament (fins als 35 mil i 37 mil respectivament).
  • En canvi, el 2011 aquesta xifra es dispara i arriba fins als més de 62 mil emigrants. Concretament, marxen gairebé un 70% més d’espanyols dels que ho havien fet l’any anterior.
  • Les estimacions dels tres primers mesos del 2012 apunten un creixement encara més ràpid que el produït els últims mesos del 2011. De fet, la mitjana dels tres primers mesos d’aquest any més que dobla la de fa un any i gairebé triplica la de 2009 i 2010.
  • Amb aquestes dades sembla probable que el nombre d’emigrants espanyols cap a l’estranger sobrepassi els 100.000 l’any 2012.

 

De Catalunya disposem de menys dades i algunes no coincidents amb la resta de l’estat. Curiosament, segons les dades de l’INE, a Catalunya el 2011 les emigracions dels autòctons van disminuir respecte els dos anys anteriors (?). En aquest cas no es disposen de les dades mensuals i per tant és més difícil fer-ne comentaris. A pesar de tot, la dada acumulada per Catalunya dels tres primers mesos d’enguany marca un més que notable increment (compensant, respecte Espanya, el retrocés de l’any passat). Així, a Catalunya hem passat d’una mitjana mensual que no arribava als 600 emigrants autòctons a una mitjana de més de 1.700 de gener a març de 2012. Si això es mantingués significaria que a finals d’any haurien marxat de Catalunya cap a l’estranger més de 20 mil persones de nacionalitat espanyola. 

 

        

 

 

    

 

 

      

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top